Ahoj :)
tak kdo má na zahrádce skleník, tak už sklízí kedlubny (tak jako já :) ) Mám je moc ráda, ale uvědomila jsem si jak málo o nich vůbec vím... jestli jste na tom stejně, pojďte se podívat co jsem o nich našla zajímavého, kdo spěchá, tak jsem mu to důležité zvýraznila :)
Velmi vysoká koncentrace vitaminu C se postará o dobře fungující imunitní systém. Chemické složení kedlubnu obsahuje látku zvanou cholagogum, urychlující vylučování žluče a její transport do střev, díky obsahu vlákniny regulující stolici, proto se doporučuje lidem trpícím zácpou, protože zprůchodňuje střeva.
Kedluben však není vhodný pro lidi, kteří trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanáctníku, jelikož éterické oleje obsažené v kedlubnu vyvolávají bolestivé podráždění.
Takže souhrně jeho účinky na organismus:
A co říct závěrem? Snad jen ...... dobrou chuť :)
- podporuje krvetvorbu
- posiluje vlasy a pleť- spouští látkovou přeměnu v buňkách
- je prevencí proti infekcím
- podporuje snižování váhy- zvyšuje odolnost proti stresu- zvyšuje schopnost soustředění- stimuluje dýchání buněk- uvolňuje zácpu
tak kdo má na zahrádce skleník, tak už sklízí kedlubny (tak jako já :) ) Mám je moc ráda, ale uvědomila jsem si jak málo o nich vůbec vím... jestli jste na tom stejně, pojďte se podívat co jsem o nich našla zajímavého, kdo spěchá, tak jsem mu to důležité zvýraznila :)
Kedluben je blízký příbuzný všech košťálovin a jeho minulost sahá až dvě stě let před naším letopočtem. Jeho předek byla pompejská brukev, primitivní kedluben se zesíleným stonkem, podoba dnešního kedlubnu pochází pravděpodobně ze Středomoří a Číny. Kedlubny mají mnoho odrůd, které se liší dobou vývoje, mohou tak být k dostání po celý rok.
Kedluben má až 60 mg vitaminu C ve 100 g, mnoho karotenu, vitaminu E, B, dále obsahuje kyselinu nikotinovou, listovou, kyselinu panthothenovou, draslík, vápník, železo, zinek. Nalezneme v něm i protisklerotický inositol a sloučeniny síry, které působí proti bakteriím a biotin, který je důležitý pro zdravé vlasy a pokožku. Selen chrání před volnými radikály a před arteriosklerózou.Velmi vysoká koncentrace vitaminu C se postará o dobře fungující imunitní systém. Chemické složení kedlubnu obsahuje látku zvanou cholagogum, urychlující vylučování žluče a její transport do střev, díky obsahu vlákniny regulující stolici, proto se doporučuje lidem trpícím zácpou, protože zprůchodňuje střeva.
Kedluben však není vhodný pro lidi, kteří trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanáctníku, jelikož éterické oleje obsažené v kedlubnu vyvolávají bolestivé podráždění.
Takže souhrně jeho účinky na organismus:
A co říct závěrem? Snad jen ...... dobrou chuť :)
- podporuje krvetvorbu
- posiluje vlasy a pleť- spouští látkovou přeměnu v buňkách
- je prevencí proti infekcím
- podporuje snižování váhy- zvyšuje odolnost proti stresu- zvyšuje schopnost soustředění- stimuluje dýchání buněk- uvolňuje zácpu
Naprosto zbožňuju kedlubnu...už od základní školy:-))
OdpovědětVymazatJá jsem na tom stejně :)
VymazatIt looks so yummy and fresh, so perfect for those humid days! :D
OdpovědětVymazatKedluby mám od malinka moc ráda a děda mě jimi pěkně zásobuje :)
OdpovědětVymazattaky je zbožňuju, tak to budeme zdravé holky :)
Vymazatmiluju kedlubny!uz jsme dlouho nemela!:)
OdpovědětVymazathttp://sienastyle.blogspot.com/