středa 16. května 2012

Kedlubny - proč o nich tak málo víme....

Ahoj :)



tak kdo má na zahrádce skleník, tak už sklízí kedlubny (tak jako já :) ) Mám je moc ráda, ale uvědomila jsem si jak málo o nich vůbec vím... jestli jste na tom stejně, pojďte se podívat co jsem o nich našla zajímavého, kdo spěchá, tak jsem mu to důležité zvýraznila :)

Kedluben je blízký příbuzný všech košťálovin a jeho minulost sahá až dvě stě let před naším letopočtem. Jeho předek byla pompejská brukev, primitivní kedluben se zesíleným stonkem, podoba dnešního kedlubnu pochází pravděpodobně ze Středomoří a Číny. Kedlubny mají mnoho odrůd, které se liší dobou vývoje, mohou tak být k dostání po celý rok.
Kedluben má až 60 mg vitaminu C ve 100 g, mnoho karotenu, vitaminu E, B, dále obsahuje kyselinu nikotinovou, listovou, kyselinu panthothenovou, draslík, vápník, železo, zinek. Nalezneme v něm i protisklerotický inositol a sloučeniny síry, které působí proti bakteriím a biotin, který je důležitý pro zdravé vlasy a pokožku. Selen chrání před volnými radikály a před arteriosklerózou.

Velmi vysoká koncentrace vitaminu C se postará o dobře fungující imunitní systém. Chemické složení kedlubnu obsahuje látku zvanou cholagogum, urychlující vylučování žluče a její transport do střev, díky obsahu vlákniny regulující stolici, proto se doporučuje lidem trpícím zácpou, protože zprůchodňuje střeva.
Kedluben však není vhodný pro lidi, kteří trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanáctníku, jelikož éterické oleje obsažené v kedlubnu vyvolávají bolestivé podráždění.

Takže souhrně jeho účinky na organismus:


A co říct závěrem? Snad jen ...... dobrou chuť :)

- podporuje krvetvorbu
- posiluje vlasy a pleť- spouští látkovou přeměnu v buňkách
- je prevencí proti infekcím
- podporuje snižování váhy- zvyšuje odolnost proti stresu- zvyšuje schopnost soustředění- stimuluje dýchání buněk- uvolňuje zácpu

pondělí 14. května 2012

Jak vypadá moje snídaně..

Krásné pondělní ráno všem :)

tak dnes se s vámi podělím, jak vypadá moje snídaně :)


a teď blíže :)

čaj ve fialovém hrnečku je tento :) chutná opravdu dobře, a posiluje obranyschopnost organismu


musli a bílý jogurt a dětská přesnídávka (tohle byla jablečno-mrkvová)



občas si místo kávy dám ajurvédskou kávu - což je vlastně čekanka a indická bylina Ašvaghanga, nebo tak nějak se jmenuje :D


dala jsem si ji do skleničky, protože musí být v uzavřené nádobě :)



Pěkný den :)

sobota 5. května 2012

DIY tipy, které stojí za pozornost...

Ahoj lidičky :)

tak se mi blíží mílovými kroky zkouškové, takže není čas na dlouhé posty. Fotečky pro Vás mám už nafoceny - tak časem to sem vložím :)
Dneska se s Vámi jdu podělit o nápady, které mě zaujaly.... pojďte je shlídnout se mnou :)

nebojte se na starém topu vystřihnout nové tvary...



nebo si vytvořit tyto veselé naušnice - popis výroby není ani třeba :)

na bezbarvý lak nebo lepidlem na nehty přilepit krajku? vznikne zajímavý efekt :)




taky jednoduché ale efektní :)

třpytivé botičky - jaké nové :)




Tak snad se mi podařilo Vás něčím inspirovat anebo alespoň zaujmout. Tak já jdu kuchtit oběd - včera jsme chytili kapra, tak ho musím dnes ukuchtit :)

Pěkný den